Skip to main content

‘Het einde van het boek is best wel eng. Ik hoop wel dat er een tweede deel komt. Ik vond het een heel leuk spannend boek. Ik raad het aan kinderen die van spannende verhalen houden. Maar ik moest er soms echt even over nadenken over wat ik las, omdat het zo griezelig was. Ik geef het boek 5 sterren.’

MarijntjeBoekbespreker

Het verhaal gaat over een meneer genaamd Vincent Peregrinus Pincet, van ongeveer 511 jaar oud. Hij heeft een drankje waarmee hij jong blijft want hij lijkt maar 21 jaar oud. Hij heeft op zolder een groot beest achter een gordijn met een belletje. Het beest trekt vaak aan het belletje en dan hoort Vincent dat het beest hem nodig heeft. Hij weet dan dat hij 15 trappen op moet lopen om naar het beest te gaan. Het beest heeft en honger houdt ervan bijzondere zeldzame dingen te eten zoals de Mona Lisa of een duur standbeeld, of van bijzondere dieren. Hij houdt ook van mensen, maar hij heeft er nooit een gegeten.
 Vincent moet bijvoorbeeld van het beest naar de dierenwinkel om een hele bijzondere vogel te kopen (een paarsborstpapegaai). Dit is de enige vogel die mensenliedjes kan zingen. Als Vincent het beest speciale dingen geeft, krijgt hij er iets voor terug. 

Het beest heeft toverkrachten want als Vincent iets wil, doet het beest zijn ogen dicht en begint de zoemen en te schommelen en als hij zijn ogen opendoet kost het beest het uit. Zo komt Vincent ook aal het mooie huis en dure spullen. En door het drankje blijft Vincent voor altijd jong. Het beest was ooit heel klein en zat ooit onder de schoen van Vincent. Vincent nam het mee naar huis. Het beest werd steeds groter hebberiger. Op een dag wil het beest een kind eten. Het liefst een stout kind. Vincent zegt dat het niet kan, maar heeft ook geen keus want anders zal hij oud worden en dood gaan. Vincent besluit een kind mee naar huis te nemen. Eerst gaat hij naar de vogelwinkel om een kind te zoeken. Dan naar de dierentuin en de snoepwinkel. Als dat niet lukt probeert hij een kind te kopen in het weeshuis. Vincent krijgt Bethany gratis mee omdat de mevrouw van het weeshuis dan van haar af is. Bethany is stout en luistert niet en is eigenlijk te dun om op te eten. Peregrinus vind haar maar lastig. Hoe gaat Peregrinus ervoor zorgen dat het monster Bethany gaat eten? En gaat het monster Bethany ook opeten? Uit eindelijk leert Peregrinus ook iets van Bethany, namelijk dat hij al die jaren levende wezens heeft gevoerd aan het beest. Bethany leert ook iets van Vincent, want ze wordt eigenlijk steeds liever.

Het einde van het boek is best wel eng. Ik hoop wel dat er een tweede deel komt. Ik vond het een heel leuk spannend boek. Ik raad het aan kinderen die van spannende verhalen houden. Maar ik moest er soms echt even over nadenken over wat ik las, omdat het zo griezelig was. Ik geef het boek 5 sterren.

Boekbespreker: Marijntje
Auteur: Jack Meggitt-Phillips
Illustraties: Isabelle Follath
Genre: humor en griezelen
Jaar: 2020
Uitgever: Querido
Aantal pagina’s: 249
Leeftijd: 10-12
Aantal sterren: 5