Skip to main content

‘Ik lees voornamelijk spannende boeken van Mel Wallis de Vries. Dit boek vond ik een heel leuk en spannend boek dat me steeds vasthield. Er gebeurden steeds verassende dingen en op het laatst was er een hele verrassende maar vooral schokkende twist.’

Marijn (12)Boekbespreker

Dit boek gaat over een meisje genaamd Jess dat op een kostschool zit (zij is ook de ik-persoon in dit verhaal). Op de kostschool zitten rijke kinderen. Jess is introvert en houdt van boeken lezen. Ze heeft het thuis niet makkelijk. Ze woont alleen met haar moeder en ze hebben het niet breed. Ze is van Indiase afkomst en voelt zich anders. Op school doen sommige mensen irritant tegen haar. Ze heeft wel één goede vriendin, Clem, waar ze erg blij mee is. Haar vriendin kan goed voor zichzelf opkomen en behoort tot de populaire meisjes van de school. 

Op een dag heeft haar vriendin een conflict met haar concurrent; Millie, het populairste (en rijke) meisje van de school. De ruzie gaat over Hugh, de jongen waar Millie al drie jaar een relatie mee heeft. Clem had namelijk met hem een geheime relatie, en vervolgens heeft hij Millie gedumpt.

Een week later komt Jess te weten dat Hugh dood gevonden is in het bos bij de school. Als ze dit onderzoekt, komt ze erachter dat de jongen op de zelfde manier is gestorven als een personage in een verhaal dat Jess heeft geschreven voor een opdracht voor school met een klasgenoot. Kort erna ontvangt ze van een anoniem contact een bericht waarin ze leest; “Dank voor de inspiratie, zonder jou had ik Hugh niet kunnen vermoorden.” Dit bericht maakt haar Jess bang, maar ze besluit uit te zoeken wie de moordenaar is. Helaas wordt ze ook verdachte in deze zaak. Door de doodsbedreigingen beseft ze dat haar tijd tikt.

Omschrijving hoofdpersoon 

Jess Choudhary is een meisje van ongeveer 17 jaar dat het liefst op haar kamer zit te lezen. Ze heeft maar één vriendin. Clem, haar vriendin, is heel mooi en zelfverzekerd. Jess gelooft soms bijna niet dat zij haar beste vriendin is.

Jess is één van de beste leerlingen van de school. Ze maakt veel kans om een studiebeurs te krijgen, dus moet ze met alles opletten en veel goede cijfers halen. Alleen wordt dat moeilijk als ze verdachte is van een moord. Als iedereen erachter komt dat haar verhaal overeenkomt met de dood van Hugh, wordt ze door veel mensen verdacht. Maar zelf kijkt ze ook uit wie ze kan vertrouwen of niet . Als Jess geschokt besluit om de moord op te lossen, heeft ze een lijstje met verdachten en daar staat Tommy, de beste vriend van Hugh ook op. Alleen vindt Jess hem meer dan leuk en weet ze gewoon zeker dat hij niks heeft gedaan. Maar Jess weet zeker dat hij geen interesse in haar heeft. Ze probeert hem te vergeten, maar langzaam praten ze steeds meer met elkaar en groeien ze toch steeds meer naar elkaar toe. 

Omschrijving omgeving
Jess zit op de Heybuckle school. Het is een grote ouderwetse kostschool met veel leerlingen met rijke ouders. Overdag is het licht  en er wordt veel lacrosse training gegeven ( een sport  met stick en een netje). s’Nachts is het erg donker en omdat de school naast een bos is, kan het er s’avond erg griezelig zijn. Op de school is een geheim genootschap. Iedereen weet ervan maar niemand weet wie er in zit. Het genootschap heeft vergaderingen en geeft beschamende opdrachten die leerlingen moeten uitvoeren. Als een leerling het niet doet, wordt een roddel over de leerling verspreid. Het genootschap heeft hiermee controle over de hele school. 

Mening 

Ik lees voornamelijk spannende boeken van Mel Wallis de Vries. Dit boek vond ik een heel leuk en spannend boek dat me steeds vasthield. Er gebeurden steeds verassende dingen en op het laatst was er een hele verrassende maar vooral schokkende twist.  Het was fijn om met de gedachten van de ik-persoon Jess mee te lezen. Jess voelt zich onzeker en verlegen. Maar in de loop het verhaal is ze dapper omdat ze de moord wil oplossen. En ze krijgt steeds meer vrienden waardoor ze zich niet meer alleen voelt.
Veel personages in dit verhaal zijn anders dan je denkt dat ze zijn. Bijvoorbeeld het personage Annabel, de kamergenoot van Jess lijkt verwend en arrogant. Maar ze blijkt eigenlijk een aardig meisje te zijn dat thuis te kort komt. Het personage Hugh (die vermoord wordt), lijkt eerst een arrogante rijke kwal. Hoe meer Jess naar Tommy (zijn beste vriend) luistert, hoe meer ze erachter komt dat Hugh een hele loyale jongen was voor zijn vrienden. Hij had altijd  alles voor hen over. 

Ik raad dit boek aan aan mensen die van hele spannende verhalen houden. Na het lezen van dit boek moest ik nog even nadenken over wat er nou gebeurd was. 

Boekgegevens

Auteur: Ravena Guron

Vertaald door: Anne Elshof

Titel: Dit boek is dodelijk

Oorspronkelijk Titel: This book kills

Illustrator omslag: Leo Nickols

Uitgeverij in Nederland: Volt

Eerste druk: 2023

Oorspronkelijk verschenen in Groot Brittannië

Pagina’s: 384