Skip to main content

‘‘Dodo’ is een bijzonder verhaal over vriendschap, fantasie, pesten, familie. Ik vond het boek een knap debuut van Mohana van den Kronenberg die we kennen als collega van kinderboekwinkel ‘Alice in Wonderland’. Het verhaal was zo apart en fantasierijk dat ik me soms afvroeg of het verhaal zich in de werkelijkheid afspeelt of dat het allemaal een soort droom is? ‘

KarlijnBoekbespreker

Als Dorian bij een voorstelrondje in zijn nieuwe klas op de middelbare school niet verder komt dan ‘Dddddodo’ schaamt hij zich zo en besluit niet meer te praten. Hij voelt zich alleen in de klas en zelfs zijn beste vriend van de basisschool maakt niet echt contact met ‘m. De zomer had hij hij het zo leuk gehad met Ramses en twee vriendinnen. Ze bouwden met z’n vieren aan een boomhut. 

Dorian gaat met de klas naar een natuurhistorisch museum en ziet in een zaal een bijzondere vogel staan in een vitrinekast. Het is een Dodo. Hij voelt zich zo aangetrokken tot het dier. Als de bewaker even niet kijkt neem hij het dier mee naar zijn huis. 

Het dier praat met hem en Dorian besluit zijn kamer om te bouwen tot een plek die lijkt op waar de Dodo vandaan komt; Mauritius. Dorian maakt een zee, een strand. Hij en de Dodo kunnen het goed vinden het de Dodo is zijn grote geheim. 

Op een gegeven moment raken Dorian en de Dodo in een conflict en komen de ouders van Dorian achter zijn geheim. Dorian lijkt de vriendschap met zijn oude vriend Ramses weer op te pakken en begint weer te praten.

‘Dodo’ is een bijzonder verhaal over vriendschap, fantasie, pesten, familie. Ik vond het boek een knap debuut van Mohana van den Kronenberg die we kennen als collega van kinderboekwinkel ‘Alice in Wonderland’. Het verhaal was zo apart en fantasierijk dat ik me soms afvroeg of het verhaal zich in de werkelijkheid afspeelt of dat het allemaal een soort droom is? Ik geef het boek 4 sterren.

Boekbespreker: Karlijn
Auteur: Mohana van den Kroonenberg
Illustraties: Aron Dijkstra
Genre: vriendschap, familie
Jaar: 2022
Uitgever: De Vier Windstreken
Aantal pagina’s: 136
Aantal sterren: 4