Skip to main content

‘Wat ik heel mooi vind is dat je door het boek te lezen zelf een beeld krijgt van hoe het is om in een oorlog te leven. Je leert ook dingen over de oorlog, zoals hoe het is om in het verzet te zitten of hoe het is om als kind in een oorlog, waar je niks mee te maken hebt, te leven.’

RamsesBoekbespreker

Geheime strijd speelt in de Tweede Wereldoorlog. Wat ik heel mooi vind is dat je door het boek te lezen zelf een beeld krijgt van hoe het is om in een oorlog te leven. Je leert ook dingen over de oorlog, zoals hoe het is om in het verzet te zitten of hoe het is om als kind in een oorlog, waar je niks mee te maken hebt, te leven. Wat leuk is om te merken is dat Toon (de hoofdpersoon) ook een gewoon kind is dat dromen heeft en verliefd wordt en niet zo’n held is als in andere verhalen.

Het boek gaat over Toon een jonge boerenzoon die in de Tweede Wereldoorlog leeft. Toons grote neef Karel helpt in het verzet. Teun zou ook graag mee willen helpen in het verzet en als hij hoort dat Karel een bunker bouwt dan bouwt hij er ook een. Langzaamaan doet Toon steeds meer mee in het verzet, daardoor wordt zijn band met zijn familie en vrienden steeds zwakker. Maar als de familie van een kennis van Toons vader om onderdak komt vragen verandert echt alles in het leven van Toon.

Boekbespreker: Ramses 11 jaar
Auteur: Cliff de Rouw
Illustraties: geen
Genre: spanning en geschiedenis
Jaar: 2021
Uitgever: Kokboekencentrum
Aantal pagina’s: 207
Leeftijdsadvies: 10+
Aantal sterren: 4