Skip to main content

Ik vond het een heel mooi en leerzaam boek omdat ik de geschiedenis heel interessant vind. Bianca Mastenbroek vertelt heel mooi. Het voelde alsof ik er zelf bij was. Omdat het boek als een roman is geschreven is het nog leuker om te lezen. Ik vind het ook heel interessant wat onze voorouders allemaal voor ergs hebben gedaan om de macht te krijgen. Ik raad het aan voor kinderen vanaf 12 jaar.

JobkeBoekbespreker
Hendrick de Hollandse Indiaan gaat over een jongen genaamd Hendrick. Hendrick leeft in het jaar 1659, hij is dan 16 jaar. Dat is de tijd dat Nederland heel groot is en een strijd voert met de oorspronkelijke bewoners van Amerika. De vader van Hendrick, zijn broertje en Hendrick gaan bezig aan hun nieuwe huis, het huis is op het land van de wilde. Op een avond horen ze geweerschoten. De dorpelingen vragen of ze mogen kijken. De luitenant zegt ja op voorwaarde dat ze niet schieten.

De dorpelingen waaronder Hendricks vader gaan naar buiten. Hendrick vind het allemaal een beetje eng. Maar hij wil zijn vader trots maken dus slikt hij even en gaat mee. Ze komen 2 dronken slapende wilden tegen. Hendrick maakt zijn muskett klaar om te schieten net als iemand naast hem. Hij had een wilde dood geschoten. Maar de andere dorpeling die ook schoot zei dat het zijn schot was. De dorpelingen keren terug naar het dorp. Daar krijgen ze een hele boze luitenant over zich heen. De luitenant zegt dat de dorpelingen gek geworden zijn.

De vader van Hendrick gaat de volgende dag extra soldaten vragen. Hendrick vraagt of hij dat misschien moet doen. De vader van Hendrick is een beetje verbaasd maar zegt dat het mag. De volgende dag gaat Hendrick met wat soldaten en dorpelingen vragen om extra soldaten. Helaas zegt de baas nee. Ze zijn dus voor niks daar heen gevaren. Op de terug weg worden ze aangevallen door de wilde. De wilde neemt alle mannen gevangen. Gaat Hendrick dit overleven? En komt er oorlog?

Boekbespreker: Jobke (12)
Genre: Geschiedenis
Aantal pagina’s: 378
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Uitgever: De vier windstreken