Skip to main content

‘Het boek ‘Het kleine heelal’ is een fijn boek. Het zit vol geheimzinnigheden; je weet niet waar de vader van Raaf mee bezig is. Je weet niet waarom ze opeens op een camping wonen. Waarom gaat Nikolaas niet naar school en wat zit er in dat bos achter de camping waarvoor een hek staat ‘Verboden voor onbevoegden’. Aan het eind van het verhaal wordt een ander duidelijk.’

KarlijnBoekbespreker

Raaf heeft het moeilijk. Ze is van school gestuurd omdat het niet meer ging. Ze heeft een deur dichtgegooid die hard tegen de neus van een juf kwam. Waar haar vader is, weet ze niet. Hij moet iets vervoeren in opdracht van een kennis. Maar het duurt lang. 

Daarnaast is ze met haar moeder verhuisd naar een verlaten camping. Er zijn vanwege een lekkage reparatie werkzaamheden die gedaan moeten worden aan het het huis op de tomatenstraat. Tijdelijk kan ze met haar moeder wonen in een soort caravan. 

Raafs moeder werkt als verzorgster bij oude mensen en komt en en gaat op haar blauwe brommer. Raaf leert op de camping Nikolaas de zoon van de campingeigenaar kennen. Hij werkt in het campingwinkeltje. Hij heeft een hut in het bos achter de camping en bestudeert sterren. Echt vrienden worden ze niet. Raaf krijgt gelukkig  af en toen bezoek van haar vriendin Miracle. 

In de loop van het verhaal komt ze er achter waar haar vader mee bezig is. 

Het boek ‘Het kleine heelal’ is een fijn boek. Het zit vol geheimzinnigheden; je weet niet waar de vader van Raaf mee bezig is. Je weet niet waarom ze opeens op een camping wonen. Waarom gaat Nikolaas niet naar school en wat zit er in dat bos achter de camping waarvoor een hek staat ‘Verboden voor onbevoegden’. Aan het eind van het verhaal wordt een ander duidelijk. 

Boekbespreker: Karlijn
Auteur: Annejan Mieras
Illustraties: Eva Jagtman
Genre: vriendschap, familie
Jaar: 2023
Uitgever: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 205
Aantal sterren: 4