Skip to main content

‘Een mooi boek, niet alleen over de nasleep van Tweede Wereldoorlog, maar ook over opgroeien en loskomen van je ouders.’

NikiBoekbespreker

Het grotendeels autobiografische verhaal van de schrijfster en illustratrice Jeska Verstegen speelt zich af als ze 11 jaar is. Jesje woont in een dorp met haar oudere zus en haar vader en moeder. Thuis wordt veel gezwegen. De moeder van Jesje sluit zich vaak van de buitenwereld af en wordt snel boos. Vooral als het over de Tweede Wereldoorlog gaat, verstart haar moeder. Op school wordt de Tweede Wereldoorlog het nieuwe onderwerp van de geschiedenisles. Wanneer de oma van Jesje haar tijdens een bezoek in het verpleeghuis ook nog ‘Hesje’ noemt, gaat Jesje op zoek naar een antwoord op de vele vragen die ze heeft. Zou ‘Hesje’ familie zijn van haar oma? Wat is er eigenlijk gebeurd in de Tweede Wereldoorlog? Wat heeft dat met Jesje’s familie te maken? Antwoorden zoeken op deze vragen zonder dat haar moeder er achter komt, valt niet mee. De enige met wie ze haar gedachten deelt, is de zwarte buurkat Moos, maar hij kan haar natuurlijk niets vertellen.

‘Ik zal je bewaren’ is mooi geschreven, maar wel beklemmend. Je hoopt dat er bij Jesje thuis eindelijk gepraat gaat worden over alle vragen die ze heeft, maar ze houdt het angstvallig voor zich (en voor de kat Moos). Er zit vaart in het boek, omdat het geschreven is in korte, bijna dagboek-achtige stukjes. Bovendien gaat Jesje op een journalistieke manier op zoek naar antwoorden, net als haar vader die journalist is. Dat maakt het verhaal wel luchtiger. Een mooi boek, niet alleen over de nasleep van Tweede Wereldoorlog, maar ook over opgroeien en loskomen van je ouders.

Vanaf 11 jaar

Titel: Ik zal je bewaren
Schrijver: Jeska Verstegen
Uitgever: Querido
Genre: geschiedenis, Tweede Wereld oorlog
Gelezen door: Niki
Jaar: 2020
Aantal pagina’s: 175
4 sterren