Skip to main content

‘Julia en de haai heb ik voorgelezen aan mijn dochter van 11 jaar. We vonden het een mooi boek. Het verhaal gaat over vriendschap, familie en avontuur. De sfeer van zo’n druilerig plaatsje in Noord Engeland bij een vuurtoren wordt mooi geschetst. Daarnaast wordt het verhaal door prachtige illustraties ondersteund die gemaakt zijn door de echtgenoot van de schrijfster. ‘

KarlijnBoekbespreker

Julia woont met haar vader en moeder in Cornwall (in het zuiden van Engeland). Haar vader is een soort computerdeskundige en haar moeder is mariene bioloog. Het gezin verhuist naar Unst, een plaatsje in een eilandengroep boven in Schotland. De vader van Julia heeft een baan aangeboden gekregen waarmee hij de vuurtoren moet  herprogrammeren. En Julia’s moeder ziet dat gegeven een kans om onderzoek te doen naar de Groenlandse haai. Dit dier leeft diep in de zee en beweegt zich langzaam. Het lijkt de tijd te kunnen vertragen. Dat is interessant voor de wetenschap, vindt Julia’s moeder. Julia reist met haar ouders en de kat Noedel in 4 dagen van Cornwall naar Unst. Daar trekken ze de vuurtoren in die door Julia’s vader gerepareerd moet worden. 

Julia raakt bevriend met een jongen, genaamd Kin. Maar er wonen ook een paar pestkoppen in het dorp waar Julia en Kin voor moeten uitkijken. 

Julia’s moeder moet officieel toestemming krijgen voor een beurs voor het onderzoek. Ze heeft niet veel geluk. Met een boot en een kapitein gaan ze de zee op, maar ze vinden de Groenlandse haai niet. In de loop van het verhaal wordt de sfeer in huis steeds ongezelliger. Het onderzoek wordt steeds afgewezen. De moeder stopt haar geld in de aanschaf van een oude boot om zelf op zoek te gaan. De boot krijgt de naam ‘Julia en de haai’. Als de haai nog steeds niet gevonden wordt, wordt de moeder van Julia steeds onbereikbaarder en onaanspreekbaarder. Julia voelt zich afgewezen door haar moeder.  Tegelijkertijd raakt Julia ook in conflict met haar vriend Kin. 

Als het op een gegeven moment zo slecht gaat met Julia’s moeder, krijgt Julia een tip over waar de haai gezien is en gaat Julia zelf de zee op. Het verhaal wordt hier zeer spannend! Zal Julia de Groenlandse haai vinden? En wat is er met haar moeder aan de hand?

Julia en de haai heb ik voorgelezen aan mijn dochter van 11 jaar. We vonden het een mooi boek. Het verhaal gaat over vriendschap, familie en avontuur. De sfeer van zo’n druilerig plaatsje in Noord Engeland bij een vuurtoren wordt mooi geschetst. Daarnaast wordt het verhaal door prachtige illustraties ondersteund die gemaakt zijn door de echtgenoot van de schrijfster. 

Boekbespreker: Karlijn
Auteur: Kiran Milwood Hargrove
Illustraties: Tom de Freston
Genre: vriendschap, familie, avontuur
Jaar: 2023
Uitgever: Ploegsma
Aantal pagina’s: 203
Aantal sterren: 4,5