Skip to main content

‘Oliver Twist is een heel mooi en zielig boek. Want als je denkt dat die lieve kleine Oliver zich eindelijk gelukkig voelt gebeurt er toch weer iets wat hem ongelukkig maakt. Wat ik heel fijn vond was de manier waarop het werd verteld want er stonden best wel ouderwetse woorden in die ik niet begreep, dan kon ik achterin kijken en daar stond dan in wat iets betekende. Ook zijn de plaatjes heel mooi en ze passen bij het verhaal.’

JobkeBoekbespreker
Oliver Twist is een weeskind, eerst woonde hij bij de gemene mevrouw Nan. Toen hij oud genoeg was werd hij door meneer Bumble (boodschapper van het bestuur) meegenomen naar het werkhuis (dat is een plek voor hele arme mensen en weeskinderen. Daar moeten ze werken en inruil daarvoor krijgen ze onderdak).

Bij het werkhuis had Oliver geen fijn leven maar hij bleef in leven. In het werkhuis vroeg hij de binnenvader een keer om meer pap! En dat mocht absoluut niet hoe durft hij. Oliver moest voor het bestuur verschijnen. Hij kreeg zware straf: hij mocht niet meer in het werkhuis komen. Ze gaven hem een apart hoekje en daar werd hij ieder dag geslagen. Buiten hing een groot bord je krijgt 5 euro als je hem een baantje kan bezorgen. Op een dag zag meneer Sowerberry dat (hij was van de begraafplaats) en hij nam de jongen aan. Bij meneer Sowerberry liep hij weg. Hij was van plan om naar Londen te gaan.

Maar kan die lieve kleine Oliver Twist het wel aan in een stad met diefstal en met meneer Bumble op de hielen?

Boekbespreker: Jobke (12)
Genre: Avontuur en spanning
Aantal pagina’s: 296
Leeftijd: Voorlezen vanaf 8 jaar, zelf lezen vanaf 10 jaar.
Uitgever: Volt