Skip to main content

‘Er zit veel actie in het boek en daardoor wil je niet stoppen met lezen. Ik vind de magische wereld ook erg origineel en spannend. Stel je voor dat er overal geesten rondwaren die op je jagen… Gelukkig is dat een stuk minder eng als je zo stoer bent als Alex en je ook dappere vrienden om je heen hebt. ‘

Kelly van KempenBoekbespreker
Schemergeesten is het eerste deel uit de duologie ‘Tovenaarskind’.
In de stad Luma is magie verboden. Als je betrapt wordt op tovenarij, wordt je opgesloten in een kooi in de kelders onder de stad. In deze stad woont Alex. Zij heeft een set toverkaarten  waarmee ze zowel in het heden als in de toekomst kan kijken. Stiekem verdient ze wat bij door geheime kaartlezingen te doen op straat. Dit is natuurlijk verboden dus ze is altijd op haar hoede. Alex heeft geen idee hoe ze aan de toverkaarten komt. Ze heeft ze gewoon altijd al gehad. Haar pleegmoeder wil het haar niet vertellen. En ook niet wie haar ouders waren.
Alex woont al zolang ze zich kan herinneren bij haar pleegmoeder samen met Louie, haar lieve pleegbroertje, en haar twee pleegzussen Francina en Zerra. Met die laatste twee kan ze minder goed opschieten.
Op een dag wordt Alex’ geheim verraden. Ze vlucht de stad uit. Maar ook daar is ze niet veilig. Buiten de stad wemelt het van de schemergeesten: dodelijke wezens die op tovenaars jagen. En die lijken ook op haar te jagen…
Gelukkig krijgt Alex hulp van een nieuwe vriend en sidekick Benn, die net buiten de stad woont.
Alex’ ontsnapping verandert in een zoektocht naar zichzelf: wie is ze? Wie waren haar ouders? En waarom wil de koning alle tovenaars doden?
Wat een heerlijk boek! Je leest het in een ruk uit. Dat komt vooral door de hoofdpersoon: Alex. Ze is stoer en vriendelijk en daardoor ben je meteen dol op haar. Een van mijn andere favoriete personages is haar broertje Louie. Hij is zo vrolijk en grappig en je voelt meteen dat Alex en hij een sterke en liefdevolle band hebben.
Het perspectief van Alex wordt afgewisseld met die van een aantal andere personages. Bijvoorbeeld met dat van Hagos, een oude tovenaar die zich schuilhoudt in een bos. Hij heeft een complex verleden met de koning en weet heel goed waarom de koning tegen magie is. Ook beleven we het verhaal af en toe door de ogen van Dennis, de nieuwe vliegenier van De Havik. De Havik is een wezen dat tovenaars opspoort van mijlenver. Door het wisselen van perspectief weet je als lezer meer dan Alex. Dat maakt het soms heel spannend omdat je weet dat Alex moet opschieten of dat ze de verkeerde keuze maakt.
Het boek heeft op een gegeven moment wel veel personages en daardoor is het moeilijk om precies bij te houden wie wie is. Gelukkig zijn Alex en haar sidekick Benn hele sprekende personages en zij spelen de grootste rol.
Er zit veel actie in het boek en daardoor wil je niet stoppen met lezen. Ik vind de magische wereld ook erg origineel en spannend. Stel je voor dat er overal geesten rondwaren die op je jagen… Gelukkig is dat een stuk minder eng als je zo stoer bent als Alex en je ook dappere vrienden om je heen hebt.
Het boek heeft een open einde. Ik verheug me ontzettend op het tweede deel dat in november 2022 verschijnt!
Schrijver: Angie Sage
Uitgever: Condor
Jaarverschijning: 2022 (NL) 2020 (VS)
Aantal pagina’s: 343
Leeftijdsadvies: 10+
Aantal sterren: 4