Skip to main content

‘Umbrador is een een sprookjesachtig mooi, fantasierijk en spannend verhaal. De lange tocht die Jinna moet afleggen en de betrouwbare en onbetrouwbare figuren die ze tegenkomt deden me denken aan ‘De brief va de koning’. Het boek heeft veel hoofdstukken, maar de letters zijn groot. Je leest het snel. ‘

Karlijn CohenBoekbespreker

Jinna is opgegroeid in een kindertehuis en weet niet beter dan dat. Rond haar 12de  verjaardag wordt ze geadopteerd door een grote vrouw met zwart haar; Tante Agaath. Tante Agaath doet in het begin haar best voor Jinna, maar ze wordt steeds onaardiger en enger. Jinna krijgt wel een hond, Scharrie. Jinna en Scharrie zijn onafscheidelijk. Het valt Jinna echter op dat ze geen schaduw heeft en die van tante Agaath in juist heel groot. Op een gegeven moment zegt tante Agaath dat Scharrie weg moet en Jinna zich niet snel genoeg ontwikkelt. Ze wil van Jinna af. Er ontstaat een spannende situatie waarin Jinna en Scharrie kunnen ontsnappen vanuit de kelder naar een soort andere wereld. Jinna komt terecht bij Doortje, een vrouwtje in het bos. Zij is de gids van Jinna en zal haar opvoeden en alles leren. 

Jinna blijkt terecht gekomen te zijn in een andere wereld genaamd ‘Umbrador’ waarin mensen leven die speciale krachten hebben. Sommige kunnen met dieren praten of in een dier veranderen. Sommige kunnen heel ver zien. Meestal is het type schaduwwezen af te lezen aan zijn/ haar schaduw.

Het rijk ‘Umbrador’ wordt geregeerd door de gemene schaduwvorst ‘Fulgis’ die bijgestaan wordt door zijn zus, een sterk leger (de rode gardisten) en de draak Nizar. Er is een groep wezens die het verzet vormen en van de vorst af wil. Doortje behoort daartoe. Jinna komt er ook achter dat ze de dochter is van de prinses. De oude koningin en de prinses zijn gedood door de jaloerse neef van de oude koningin. De koning en zijn leger zijn op zoek naar Jinna. 

Jinna zit veilig verstopt bij Doortje en leert over de verschillende schaduwwezens en leert over kruiden en mossen. Ze heeft echter nog steeds geen schaduw, maar leert dat ze nog in ontwikkeling is. Zo kan ze met Scharrie en andere dieren praten. Maar ze weet nog niet precies wat voor soort wezen ze is. Een wisselaar of een fluisteraar?

Als in een strijd met het leger van de schaduwvorst een aantal dierbare wezens worden opgepakt en worden gedood of zelfs worden gevoerd aan de Nizar, moeten Jinna en Scharrie vluchten. Ze ontmoet de arrogante poes Filou. Met Filou en Scharrie maakt ze een hele reis door het rijk. Op weg komt ze wezens tegen die haar helpen, maar ook figuren die onbetrouwbaar blijken te zijn en spioneren voor de schaduwvorst. Jinna heeft als doel naar de Agosta te gaan en om de schaduwvorst te verslaan. Aangekomen in Agosta volgen spannende momenten en zal Jinna erachter komen wie en wat voor schaduwwezen ze is.

Umbrador is een een sprookjesachtig mooi, fantasierijk en spannend verhaal. De lange tocht die Jinna moet afleggen en de betrouwbare en onbetrouwbare figuren die ze tegenkomt deden me denken aan ‘De brief va de koning’. Het boek heeft veel hoofdstukken, maar de letters zijn groot. Je leest het snel. 

Het is verassend dat Marieke Smithuis na vier ‘realistische verhalen’ (‘Lotte en Roos’ en ‘Koning van de flat’) nu een verhaal heeft geschreven dat niet realistisch is maar zich in een sprookjeswereld afspeelt. 

De illustraties van Jeska Verstegen zijn subtiel en elegant en ondersteunen het verhaal goed. 

Boekbespreker: Karlijn
Auteur: Marieke Smithuis
Illustraties: Jeska Verstegen
Genre: avontuur, vriendschap, fantasy
Jaar: 2023
Uitgever: Querido
Aantal pagina’s: 371
Aantal sterren: 4,5