Skip to main content

‘Wat ik bijzonder vind aan dit boek is dat je jezelf er heel makkelijk in herkent, doordat het in het nu geschreven is en iedereen wel vriendschappen heeft verloren. Het boek is geschreven in dagboekvorm in de ik-persoon. Doordat het geschreven is als dagboek leer je Joshua volledig kennen en je raakt soort van bevriend met hem, iets wat niet veel schrijvers kunnen.’

RamsesBoekbespreker

Zonder titel is een boek dat voor bijna iedereen geschikt is doordat het spannend is, maar ook ontroerend.

Het is geschreven door Erna Sassen, een schrijver met al meerdere prijzen op haar naam.  Met Zonder titel heeft zij de Nienke van Hichtum prijs gewonnen en een nominatie voor de Woutertje Pieterse prijs. 

Wat ik bijzonder vind aan dit boek is dat je jezelf er heel makkelijk in herkent, doordat het in het nu geschreven is en iedereen wel vriendschappen heeft verloren. Het boek is geschreven in dagboekvorm in de ik-persoon. Doordat het geschreven is als dagboek leer je Joshua volledig kennen en je raakt soort van bevriend met hem, iets wat niet veel schrijvers kunnen. De illustraties bieden een inkijkje in het schetsboek van Joshua en laten ook duidelijk zijn gevoelens zien, wat ik een erg mooie vorm van illustraties gebruiken vind. Naar mijn mening een aanrader om zelf te lezen of om voor te lezen – volwassenen gaan het ook mooi vinden.

Zonder titel is geschreven vanuit het oogpunt van Joshua (15) die terechtkomt in een vmbo-klas. Zijn enige reden om op de havo te blijven was zijn beste en enige vriendin Zivan. Maar Zivan is weg, ze moest mee met haar ouders naar haar geboorteland Irak.  Joshua is boos en verdrietig en bovendien maakt hij zich zorgen: ze reageert niet meer op zijn berichten. Joshua denkt dat ze boos is op hem, maar dan hoort hij dat ze is uitgehuwelijkt aan haar neef.
In zijn nieuwe klas kan hij totaal geen aansluiting vinden. Zijn enige uitlaatklep is tekenen (de enige illustraties in  het boek zijn zijn tekeningen) en juist door het tekenen raakt hij bevriend met twee stoere, kickboksende jongens.   

Titel: Zonder Titel
Schrijver: Erna Sassen
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgever: Leopold
Aantal pagina’s: 256
Leeftijdsadvies: 12
Sterren: 4