Skip to main content

‘Het is nog steeds bizar om te lezen dat het allemaal in Nederland heeft afgespeeld. De verhalen zijn informatief en soms ook droevig en heftig. Toch zijn de verhalen prima voor te lezen aan kinderen van 7/ 8+. ‘

Karlijn Boekbespreker

In ‘Hoe fel de zon ook scheen’ beschrijft 20 waargebeurde verhalen uit de Tweede wereldoorlog. Het zijn verhalen die we als ouder of als leerkracht wel kennen. Enkele verhalen kende ik persoonlijk nog niet. 
Een verhaal over de Olympische spelen in Berlijn, over Anton Mussert, over Miep Gies, de Februaristaking, over de Engelandvaarders ofwel de soldaten van oranje etc.

Arend van dam heeft al vele geschiedenisboeken geschreven voor kinderen. Hij beschrijft feiten op een verhalende manier. Hij schreef al vele geschiedenisverhalen uit verre landen en verhalen die zich in Nederland hebben afgespeeld.

De verhalen uit dit boek lijken van lang geleden, zo’n 80 jaar. Maar eigenlijk is dat nog niet zo lang geleden. Veel van onze opa’s en oma’s hebben WO II nog meegemaakt. Het is nog steeds bizar om te lezen dat het allemaal in Nederland heeft afgespeeld. De verhalen zijn informatief en soms ook droevig en heftig.
Toch zijn de verhalen prima voor te lezen aan kinderen van 7/ 8+. De illustraties zijn van Alex de Wolf die ook vele andere boeken van Arend van Dam illustreerde.

Boekbespreker: Karlijn
Auteur: Arend van Dam
Illustraties: Alex de Wolf
Genre: geschiedenis
Jaar: 2020
Uitgever: Van Holkema en Warendorf
Aantal pagina’s: 87
Aantal sterren: 4,5